Pekka Pitkänen on koonnut valokuvanäyttelyn teksteineen "Vuotjärveläisten kuvia".

 

Pekka on koonnut kuvia/tietoa n. 10 vuoden ajan ja nyt se on meidän kaikkien nähtävillä  3.- 5.7.11 Lastukosken Gasthausissa.

Gasthaus on avoinna sunnuntaina klo 12-20 sekä ma-ti klo 11-17.

Kuvat Vuotjärven historiasta ovat todella ainutlaatuisia joten kaikki niitä sekä tarinoita tutkailemaan.  Toivottavasti saamme työt myöhemmin uudelleen esille vaikkapa Kylätuvallemme.

 

Tässä muutama kuva näytteinä :

Vuotjärven Suoj.Kunta Juankoskelle v. 1918

 

Tuovisen auto v. 1920

 

Nilsiä, Haukimäki v. 1939

 

Heinätöissä v. 1946

 

Suotalan Savupirtti

Meidän kaikkien tuntema, mestarihiihtäjä Pauli Pitkänen

- ja vielä lopuksi tähän Pekan tekstiä näyttelyn alustukseksi:

Ajatus wuotjärveläisten valokuvien kokoamisesta sai alkunsa  sukututkimuksesta innostuneen komissario Olli Pasasen vierailusta Wuotjärven Niemelässä 1990-luvun lopulla.  Olli innosti minua tutkimaan Pasas-sukua.

Koska Niemelästä löytyi melkoinen määrä vanhoja valokuvia, aloin skannata ja muokata niitä.  Myös Wuotjärven Jokelasta löytyi suuri määrä vieläkin vanhempia valokuvia.  Sitten jatkoin valokuvien keräämistä Iivolasta ja Harjulta.  Jälkimmäinen talo oli vanhojen valokuvien oikea aarreaitta.  Talossa asunut Heikki Pasanen oli valokuvannut ja koonnut mittavan määrän Wuotjärveen ja myös Nilsiään liittyviä kuvia 1900-luvun alkupuolelta.

Jatkoin kuvien kokoamista Yläpihasta, Ahosta, Hovilta, Pajuharjusta, Laajasta, Taatolta jne.  Kuvissa olevien henkilöiden sekä kuvien historian selvittämisessä sain korvaamatonta apua mm. wuotjärveläiseltä Tyyne Tossavaiselta, kirjailija Maija Bäckströmiltä, Harjun Laina ja Junani Pasaselta sekä Selkälän Kusti Leskiseltä.  Jälkimmäisellä oli erittäin laajat tiedot alueen historiasta.

 

Tutkin järjestelmällisesti Kuopion käräjäoikeuden vanhat pöytäkirjat sekä  vuodin- ja läänintilit sekä myös kirkonkirjat noin vuoteen 1812 asti.  Niistä sain runsaasti Nilsiä - Juankoski alueen historiaan liittyvää tähän asti julkaisematonta aineistoa.  Samalla aloin ihmetellä, etteivät nilsiäläiset ole vieläkään saaneet aikaan kuntansa historiankirjaa.  Aineistoa siihen löytyy kyllä runsaasti.

Näyttely koostuu siis valokuvista ja niihin lisätyistä henkilöiden ja tolojen nimistä tai historian teksteistä.  Lisäksi historiasta kiinnostuneille on näyttelytilassa moni kääntämiäni Wuotjärven - Nilsiän - Juankosken  vanhaan historiaan liittyviä artikkeleita sekä muuta tietoutta.

 

Tässä työssä olen saanut merkittävää apua Selkälän Kusti Leskiseltä.  Esitän kiitokseni wuotjärveläisten myönteisestä suhtautumisesta näyttelyn järjestämiseen.  Erityisen kiitoksen ansaitsevat Tuula Pasanen sekä muut näyttelyn käytännön asioita järjestäneet henkilöt.   Toivotan näyttelyvieraille antoisia hetkiä.

Pekka Pitkänen