Vuotjärvellä opeteltiin selviytymään sähköttä

Tusinan verran kyläläisiä kokoontui  21.1. kolmen tunnin koulutukseen Vuotjärven kylätalolle kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten selviytyä sähköttä. Heli Haverinen Pohois-Savon Kylät ry:n Kehittyvät kylät hankkeesta  kertoi havainnollisin esimerkein keinoista, miten selviämme sähkökatkojen aikana. Kylällä olikin sopivasti edellisenä torstai-iltana puolesta tunnista pariin tuntiin kestänyt myrskytuulen aiheuttama sähkökatko. Näitä katkoja on ollut vuosittain, pisimmät ovat kestäneet jopa pari vuorokautta joillain Vuotjärven alueilla.
Sähkökatkon varalle on hyvä varata patterilla toimivaa radio ja sijoittaa taskulamppu helposti löydettävälle paikalle. Näitä on myös veivillä toimivia, jolloin ei paristoja tarvita. Pitemmän katkon aikana on hyvä seurata esimerkiksi tietokoneelta sähköyhtiön tiedotteita ja kuunnella radiosta mahdollisia hätätiedotteita. Naapureiden kanssa on hyvä sopia, kuka ottaa yhteyttä sähköyhtiöön ja viestiketjusta toisille tiedottamista varten. Tietokoneen ja puhelimen virtaa kannattaa säästää. Perheenjäsenet pitävät vain yhtä puhelinta kerrallaan käytössä. Muutamalla eurolla on saatavissa varavirtalaitteita, joilla puhelimen voi ladata kerran tai pari..
Maastossa pitää varoa puiden kaatamia sähköjohtoja. Sisällä suljetaan sähkökatkon aikana lieden ja kahvikeittimen kytkimet.
Monella on tulisija, jolla lämmitys ja ruoan valmistus onnistuu. Jos asukas kuuluu vesiosuuskuntaan, ei veden saannin kanssa ole ongelmia. Suositusten mukaan on hyvä varata 16 litraa juomavettä asukasta kohden viikon käyttöä varten. Puhtaassa kanisterissa vesi säilyy jopa viikon käyttökelpoisena. Kukin perhe voi koota omien tarpeiden mukaisen kotivaran, jolla selvitään muutama päivä. Käteistä rahaa on myös hyvä pitää kotona, koska pankkiautomaatit eivät toimi. Myös polttoaineen jakelu keskeytyy.
Agrekaatin hankintavaiheessa on hyvä selvittää asiantuntijalta kiinteistölle sopivan laitteen koko. Pari taloa voisi miettiä yhteisen agrekaatin hankintaa. Jotkin kyläyhdistykset ovat hankkineet lainattavia agrekaatteja .
Keskusteltiin ensiaputaidoista ja avun saannista hätätilanteissa. Lähes jokaisella oli kokemusta ambulanssin kutsumisesta.  Hipantien ongelmana on se, että ajoreittiohjelmat ohjaavat Kuopion suunnalta tulevat hälytysajoneuvot tietylle yksityistielle, joka ei välttämättä ole aurattu talviaikaan. Tämä on viivyttänyt avun saantia kymmenillä minuuteilla. Hätänumeroon soitettaessa pitää siis muistaa kertoa myös oikea reitti.
Hätätilanteissa viranomaiset voivat kääntyä kyläyhdistysten puoleen. Vuotjärvellä harkitaan kylän  turvallisuussuunnitelman tekoa. Olisi hyvä kaiken varalta listata riskikohteet, mm. yksin asuvat iäkkäät henkilöt.

IMG_20170121_120812.jpgIMG_20170121_120831.jpgIMG_20170121_143529.jpgIMG_20170121_143553.jpg